top of page

Wat is gedragstherapie?

Je ervaart een probleem met je hond. Moet je daarvoor naar een hondenschool of een gedragstherapeut?

Als je je hond iets wilt aanleren - je wilt je hond bijvoorbeeld leren zitten of wandelen met ontspannen lijn - dan ben je meestal op de goede plek bij een hondenschool.

​

Als je hond bijvoorbeeld gestrest is, niet zonder jou kan zijn, angstig is en daardoor vlucht of juist gaat grommen, blaffen of happen, dan ga je naar een hondengedragstherapeut.

​

Voorbeelden van gedrag voor een hondengedragstherapeut:

  • Je hond blaft en trekt naar andere honden.

  • Je hond blaft in huis naar mensen die voorbijlopen.

  • Je hond blaft naar visite.

  • Je hond jankt als hij alleen is.

  • Je hond jaagt vaak achter zijn eigen staart aan.

​

Een hondengedragstherapeut zal niet alleen gaan trainen, maar ook samen met jou op zoek gaan naar de oorzaken en aan de hand daarvan een plan maken om die oorzaken op te lossen.

​

Waarom doet mijn hond dit?

Het gedrag van je hond - blaffen, trekken, janken, achter de staart aan jagen - is dat wat je ziet en waar jij mogelijk last van hebt. Maar je hond doet dit niet zomaar. Er zijn meestal meerdere oorzaken:

​

  • genen, ras, mix; 

  • wat je hond heeft meegemaakt en geleerd;

  • iets lichamelijks;

  • angst, frustratie of een andere emotie;

  • wat de begeleiders doen.

​

Werken vanuit de oorzaken

In mijn gedragstherapietraject is het uitgangspunt dat we werken vanuit de oorzaken. Stel dat je hond blaft naar andere honden, dan zou je je hond kunnen corrigeren voor het blaffen door 'Foei' te roepen of hem een tik te geven. Of als je hond jankt als hij alleen is en je buren er geen last van hebben, zou je net zolang kunnen wachten tot hij uitgejankt is.

 

Dat is niet mijn manier!

 

Want als je je verdiept waarom je hond naar andere honden blaft en erachter komt dat hij dat doet omdat hij andere honden eng vindt of omdat hij pijn of lichamelijk ongemak heeft, hoe denk je dan over zo'n reactie?

​

En als je hond jankt, omdat hij eenzaam is en verdriet heeft omdat jij er niet bent, dan is uit laten janken tot hij het opgeeft niet aardig én geen oplossing.


Wat dan wel?

Je leert hoe je je hond kunt steunen en helpen, bijvoorbeeld door tijdelijk andere honden te vermijden, zijn stress te verminderen en zijn angst minder groot te maken met gerichte training. Is er een vermoeden van pijn of lichamelijk ongemak, dan word je doorverwezen naar specialisten die daarbij kunnen helpen.

​

We kijken liefdevol naar je hond. Het uitgangspunt is dat je hond het probleem gevende gedrag vertoont omdat hij het moeilijk heeft, niet omdat hij de baas wil zijn, jou wil pesten of maar eens goed op zijn plaats gezet moet worden.

​

Adviezen: specifiek en algemeen, altijd concreet

In een traject krijg je specifieke adviezen om probleem gevend gedrag op te lossen. Tegelijkertijd kijken we naar de behoeften en talenten van je hond. Kan hij daar zijn ei in kwijt?

​

Mijn adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijke kennis, ervaringskennis en intuïtie.

​

Aan de slag

Wie gaat er aan de slag? Nou, vooral jij. Want jij bent degene die met je hond samenleeft en het samen met je hond moet leren doen. Ik geef aan wat er aan de hand is, denk mee, geef adviezen en les. Jij staat open voor verandering, durft te proberen en laat weten wanneer het even niet lukt. 

​

Het wordt een mooie, uitdagende weg, waarin je je hond - en volgens veel cursisten ook jezelf - beter leert kennen.

​

Wil je starten? Plan een kennismakingsgesprek!

​

​

bottom of page